gazon natural
terenuri sportive

Stiati ca?

BRAZUCA, THE OFFICIAL MATCH BALL of the 2014 FIFA World Cup Brazil. Brazuca, este numele Balonului oficial al Cupei Mondiale de fotbal-Brazilia 2014, care a fost lansat pe 3 decembrie 2013. Numele Brazuca a fost ales prin votul fanilor brazilieni. Campionatul mondial de fotbal 2014 se va desfasura in perioada 12 iunie – 13 iulie 2014, in Bazilia. Este cel mai important eveniment sportiv al anului 2014. Meciurile de fotbal vor fi gazduite pe 12 de stadioane cu suprafata de joc din gazon natural.


Terenurile de fotbal acoperite cu gazon natural sunt cele mai potrivite atat pentru desfasurarea meciurilor cat si pentru sanatatea si siguranta sportivilor. Stratul de gazon natural are un aspect estetic deosebit, nu prezinta emanatii nocive, reduce nivelul radiatiei termice la nivelul solului, absoarbe dixidul de carbon si produce oxigen oferind o atmosfera proaspata si placuta, reduce riscul de infectare si de accidentare grava prin cadere a jucatorilor, atenuand mai bine socurile la impactul cu solul. Pe un astfel de gazon jocul de fotbal devine o placere, inclusiv pentru spectatori.
Elemente necesare pentru un gazon natural de calitate sunt: lumina, apa, substante nutritive, exploatare rationala, intretinere profesionala. Lumina este unul din elementele esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a gazonului, fiind implicata direct in realizarea procesului de fotosinteza. O intensitate redusa a luminii duce inevitabil la degradarea iremediabila a gazonului. Administrarea apei trebuie corect gestionata prin intermediul unui sistem de irigatie automatizat iar aplicarea substantelor nutritive trebuie coordonata de un profesionist.
Cauzele principale ale degradarii gazonului de pe suprafata de joc a Stadionului "Arena Nationala"(fostul "Lia Manoliu") sunt iluminarea si ventilatia (aeratia) insuficiente la nivelul stratului de gazon. Aceasta este concluzia mai multor expertize de specialitate, dintre care si una judiciara. Aceste deficiente de concept si proiectare pot fi suplinite cu succes prin intermediul unor sisteme artificiale, ca si in cazul altor stadioane. Pana la implementarea lor, gazonul va continua sa se degradeze constant, necesitand inlocuirea lui frecventa.
Un strat de gazon natural profesional, bine intretinut si corect exploatat, nu trebuie practic inlocuit niciodata. Factorul cheie in acest proces (secretul) il constituie capacitatea de regenerare a gazonului, care insa trebuie bine cunoscuta si corect stimulata. Daca infrastructura terenului de fotbal a fost corect construita si compozitia floristica a gazonului a fost bine aleasa, printr-o intretinere profesionista continua si printr-un bun management al programului de utilizare al acestuia, gazonul va avea o viata lunga si va fi mereu in stare buna.
O serie de sporturi cum sunt fotbal, rugby, hochei pe iarba, s.a. se desfasoara in mod traditional, pe terenuri acoperite cu iarba/gazon natural. Conform prevederilor exprese ale art. 13.09 din Regulamentele actuale ale UEFA (Regulations of the UEFA Champions League 2012-2015 Cycle- 2013/14 Sezon si Regulations of the UEFA Europa League 2012-2015 Cycle- 2013-14 Sezon ) terenurile acoperite cu gazonul natural sunt sigurele suprafete sportive admise pentru desfasurarea meciurilor de fotbal din finala competitiilor.
In mod traditional, jocul de rugby se desfasoara pe terenuri acoperite cu gazon natural. Conform prevederilor art. 22.1 din Regulamentul I.R.B. (International Rugby Board) meciurile de rugby se desfasoara pe teren cu gazon natural, care este considerat a fi o suprafata "excelenta pentru desfasurarea jocului de rugby".

La meniu